Konata Izumi Dancing 2

Thursday, 9 June 2011

macamana nak buat lawak..

Cam ne nak buat lawak...haa camni caranya.

1.Banyak membaca majalah lawak dan menonton cerita yang kelakar untuk mendapatkan mood lawak antarabangsa.

2.Kalau bersama kawan2 berborak,jika tak ada idea sangat la kan nak buat lawak,just point sahaja dekat apa2 je yang lawak macam...eh. tak tau laa apa yg lawak nye tu...just kalau ada apa2 yg funny tu just emphasize kan je..tapi jgn la sampai mengutuk pula..agak2 la ikut situasi...okekk..

3.skill pertama dalam buat lawak ni ialah cakap mende yang unpredictable/yang diluar norma macam...contoh:

"Ehh kenapa ko pandang aku?"Tanya mr z

"tak ada apa2..aku cintakan kau jer"Jawab azma..

confirm lelaki tuuu gelak sakan lepas tu....ni sebab perempuan selalunya tak cakap mende camtu kat lelaki..jadi kalau anda pompuan dan nak buat lelaki gelak..try la lawak camni...

contoh lagi/..

"Eh...apsal ko datang lewat hari ni" Tanya mr z

"Erm...aku temankan kucing aku masuk ward tadi"jawab azma..

ehek...

4.Skill kedua adalah cakap perkara yang tak masuk akal

contoh:

"awak..saya pos kan pakai pos malaysia la kan"ujar mr y

"ermm..ye la..takkan pos botswana pulak"Jawab azma

5.Memperbesarkan perkara kecil

contoh..

tak de idea plakkz...hehe...cam apek kalau dia cakap macam..

"Wal taufik wal hidayah..
"Jgn merempit jgn buat jenayah" mcm tu kot

6.Jangan cepat kecik hati macamm...

"Ehh azma apsal ko tanye soalan tu..petty la"tanya mr x

"ishhh...ko nih...soalan ni kan..pemenang noble prize tanya kat aku"jawab azma

maksud dia kat sini..apa pun keadaan,kita sentiasa tak ambik kritikan orang tu personally bahkan mampu pulak fire dia balik dalam keadaan berlawak...try lah....

7.Lawak kita tu biarlah pendek jer kalau takleh nak buat lawak panjang..lawak yang meleret2 ni kadang2 tu jadi anti-lawak pulak kang..mensampah pula..lain la kalau kita ni lawak mcam apek ssenario tu..apek tu pon kdg2 lawak dia buleh jadi lawak basi kalau ulang byk kali.

8.Jangan ulang lawak yang sama berulangkali

9.jangan la pulak buat lawak time semua org serius..

10.Bagi ruang org lain membuat lawak sekali dengan anda..jangan sekali2 rasa diri itu lawak sangat sampai org lain tak sempat nak bercakap pun ...

No comments:

Post a Comment